Schaamlipcorrectie

Iedere vrouw heeft binnenste, kleine schaamlippen (Labia minora) en buitenste, grote schaamlippen (labia majora). De binnenste schaamlippen worden in bijna alle gevallen naarmate de jaren verstrijken groter dan de buitenste schaamlippen. Soms kan het zijn dat de binnenste schaamlippen tot enkele centimeters buiten de buitenste schaamlippen komen. Dit kan door vrouwen als storend worden ervaren en kan ook pijn veroorzaken. Bij een schaamlipcorrectie wordt ervoor gezorgd dat de binnenste schaamlippen ongeveer net zo groot worden als de buitenste schaamlippen. Een schaamlipcorrectie wordt ook wel labiaplastiek of labia correctie genoemd. Deze namen worden door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde.

Schaamlipcorrectie waarvoor is dat soms nodig?

Bij schaamlipcorrecties worden over het algemeen de binnenste schaamlippen gecorrigeerd ofwel verkleind. Vrouwen met te lange binnenste schaamlippen kunnen hier last van hebben of krijgen. Fysieke last of pijn is merkbaar bij het lopen, fietsen, paardrijden en het vrijen. Vrouwen met te lange binnenste schaamlippen hebben vaak moeite met het dragen van strakke kleren. Ook tijdens de seks kan pijn ontstaan en vrouwen schamen zich zelfs soms voor hun lange schaamlippen. Dat maakt onzeker. Met een schaamlipcorrectie kunnen deze ongemakken goed worden verholpen.

Correctie van de binnenste schaamlippen

Door een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen kunnen klachten verminderen. Er wordt vooraf besproken hoeveel van de schaamlippen wordt verwijderd. In de meeste gevallen zal het gedeelte dat uit de vagina steekt, dus het uithangende gedeelte worden verwijderd. Dat gebeurt in staande positie onder lokale verdoving. Het overtollige schaamlip weefsel wordt chirurgisch verwijderd waarbij de clitoris en de zenuwen intact blijven. Hierdoor verandert de gevoeligheid van de erogene zone niet. Omdat de wonden gehecht worden met oplosbare draden blijven er bijna geen littekens achter. Wel kan direct na de operatie zwelling en bloedverlies optreden en dat is dan ook de reden dat patiënten een uurtje in de Hofkliniek blijven voor het afkoelen van de plaats van de ingreep. Het is belangrijk om de eerste dagen na de ingreep losser ondergoed te dragen.